Hej,
Przyszedł czas na pierwszy prawdziwie niekosmetyczny wpis na moim blogu! Domowa granola to świetny sposób na zdrowe i bardzo szybkie śniadanie, do tego jest obłędnie pyszna! Może być też słodką przekąską, łasuchy na pewno będą zadowolone 🙂Mój przepis jest pomieszaniem kilku receptur z Internetu, a Jednym z powodów, przez które dzielę się nim z Wami są pytania, jakie dostałam na Instagramie, po publikacji zdjęcia z granolą.
Muszę Was ostrzec – odkąd po raz pierwszy zrobicie swoją domową granolę, nigdy już nie sięgniecie po gotowce. Nawet te najwyższej jakości i z dobrym składem wydają się potem trochę „plastikowe”. Przejdźmy do rzeczy:
Składniki suche:
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka orzechów, u mnie laskowe
- 1 szklanka migdałów
- Pół szklanki siemienia lnianego
- Pół szklanki suszonego kokosa (możecie użyć wiórek, ale warto poszukać płatków – mają więcej smaku, a mniej tłuszczu i cudownie chrupią w granoli)
- 1 szklanka nasion słonecznika
Bakalie:
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- Pół szklanki rodzynek lub innych słodkich bakalii (wypróbujcie figi! Możecie też użyć np. pokrojonych suszonych moreli lub śliwek)
Syrop:
- 1 łyżka oleju rzepakowego, słonecznikowego lub kokosowego
- Pół szklanki masła orzechowego (z orzeszków ziemnych) niesłodzonego
- Pół szklanki syropu klonowego ewentualnie płynnego miodu lub syropu z agawy
Przygotowanie:
Orzechy i migdały rozdrobnij (Polecam wkładać partiami do woreczka foliowego i rozgnieść tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Dzięki temu uzyskamy kawałki różnej wielkości, które będą przyjemnie chrupać. Jest to też szybszy sposób od siekania nożem i można się wyżyć. ) Wsyp do dużej miski z pozostałymi suchymi składnikami i wymieszaj. Składniki syropu włóż do rondelka i podgrzej, mieszając, aby się nie przypaliły. Wlej do suchych składników i delikatnie wymieszaj, aby utworzyły się grudki granoli.
Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Wsyp mieszankę na dużą blachę wyłożoną pergaminem, rozłóż i piecz 20-30 minut mieszając dwu- lub trzykrotnie, aby równo się upiekła i lekko zrumieniła. Po upieczeniu wrzuć do ciepłej granoli żurawinę i rozdrobnione owoce, wymieszaj. Przestudzoną przełóż do dużego słoja. Możesz ją przechowywać nawet 3 tygodnie i jeść z jogurtem, mlekiem, z dodatkiem owoców. Jest też pyszną posypką deserów i lodów.
Nie przejmujcie się, jeśli nie macie któregoś ze składników. Podstawą są płatki owsiane, bakalie możecie mieszać i wymieniać wedle uznania.
Dajcie znać, jeśli wypróbujecie przepis, będzie mi bardzo miło 🙂
Pozdrawiam i smacznego