Pomidor suszony płatek

36,70

Description

Olej wytłaczany jest ze starannie wyselekcjonowanych i przebadanych nasion lnu złocistego pochodzenia krajowego. Olej tłoczony jest metodą “na zimno”, dzięki czemu zachowuje on w 100% naturalny skład, jaki oferuje nam roślina. Ponadto występujące w nim kwasy tłuszczowe pozostają w niezmienionej budowie, czego nie można powiedzieć o tłuszczach rafinowanych. Olej lniany spełnia wszelkie wymogi do zastosowania go w diecie dr Budwig. Jest olejem dziewiczym, nie zawiera on sztucznych barwników ani konserwantów. W sprzedaży oferujemy olej tłoczony krótkimi seriami, konfekcjonowany w butelkach z ciemnego szkła, które dodatkowo pakujemy dla zachowania optymalnej temperatury (nie przekraczającej 10°C) w opakowania termiczne. Olej ten jest bogatym źródłem NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych), których nasz organizm sam nie jest w stanie wytworzyć. W związku z tym musimy je dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem. NNKT to powszechnie znane: OMEGA-3, OMEGA-6, OMEGA-9. W oleju tym znajdują się następujące proporcje kwasów tłuszczowych: OMEGA-3 – 50-62 %, OMEGA-6 – 16%*. Olej lniany nieoczyszczony jest bogaty w kwasy omega-3, dlatego wspomaga funkcjonowanie naszego organizmu: Układ krążenia – przyczynia się do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu, tym samym obniżając ryzyko chorób serca i układu krążenia, redukcję lepkości krwi, agregację płytek krwi, obniżenie ciśnienia. Układ nerwowy – kwasy tłuszczowe w oleju lnianym, a zwłaszcza zawarty w nim kwas alfa-linolenowy, pomagają w przenoszeniu impulsów nerwowych i wpływają na zmniejszenie uszkodzonych nerwów, powodujących drętwienie, drżenie, jak również inne choroby. Wpływ odżywczych właściwości oleju lnianego na nerwy pomaga w leczeniu choroby Parkinsona, zwyrodniałej choroby układu nerwowego i zabezpiecza przed uszkodzeniem nerwów związanych z cukrzycą i stwardnieniem rozsianym. Układ trawienny – spożywanie oleju lnianego wspomaga leczenie w stanach zapalnych jelit. Dodatkowo olej lniany może uniemożliwić powstawanie kamieni żółciowych, a nawet rozpuścić istniejące kamienie. Leczenie chorób reumatycznych – badania wykazują, że ludzie, którzy chorują na artretyzm powiązany z zapaleniem stawów, bardzo pozytywnie reagują na omega-3 zawarte w oleju lnianym. Już po kilku miesiącach stosowania oleju stwierdza się zmniejszoną poranną sztywność oraz ból stawów. Skóra – niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 w dużej mierze wpływają na stan zdrowia skóry. Są pomocne w egzemie, łuszczycy, trądziku różowatym oraz w leczeniu oparzeń słonecznych. Włosy i paznokcie – obfity w kwasy tłuszczowe omega-3 olej lniany przyczynia się do zdrowego wzrostu włosów (niski poziom tych kwasów w organizmie może powodować suche i matowe włosy), a także bardzo korzystnie wpływa na paznokcie wzmacniając je i chroniąc je przed złamaniem i rozdwajaniem się. Ponadto w oleju lnianym występuje enzym 5-alfa reduktaza, który przekształca testosteron do dihydrotestosteronu, co spowalnia proces łysienia u mężczyzn. Ciąża i karmienie piersią – w okresie ciąży zapotrzebowanie kobiet na kwasy tluszczowe jest zwiększone ze względu na rozwijający się płód. Olej lniany o dużej zawartości NNKT wykazuje wielokierunkowe pozytywne działanie w organizmie człowieka, konieczne do prawidłowego rozwoju młodego organizmu i utrzymania dobrego stanu zdrowia przez cały okres życia. Mleko kobiece również zawiera w swoim składzie omega-3, ale jego ilość zależy jednak od jakości pożywienia przyjmowanego prze kobietę karmiącą. Dla kobiet – zażywanie oleju lnianego może mieć pozytywny wpływ na cykl miesiączkowy oraz łagodzić objawy w okresie menopauzy. NNKT blokują prostaglandyny, które uwalniane podczas miesiączkowania mogą powodować obfite krwawienie. Dla mężczyzn – kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym mogą być pomocne w zapobieganiu i leczeniu farmakologicznym przerostu gruczołu krokowego. Zdrowie dzieci i młodzieży – dzieci szczególnie potrzebują odpowiednich ilości kwasów omega-3. Jest to istotne ze względu, że młody organizm potrzebuje odpowiednich ilości DHA (z omega-3) do prawidłowej budowy sieci neuronów w mózgu. Kwasy te pełnią w organizmie niezwykle ważną funkcję, stanowią istotny składnik mózgu, komórek nerwowych, komórek mięśnia sercowego i siatkówki oka (Karol Minkowski 2008). Przy niedoborze kwasów omega-3, organizm zaczyna wykorzystywać do budowy neuronów trans izomery. Efektem tego jest źle pracująca sieć neuronów, która rozwija się wolno. U dzieci mogą wówczas pojawić się problemy z pamięcią, koncentracją i zachowaniem (nadpobudliwość). Zdrowie oczu – badania wykazały, że NNKT omega-3 mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej choroby oczu, która niszczy wizję poprzez uszkodzenie komórek nerwowych w oku. Wyniki pokazują również, że osoby które miały wysoki poziom omega-6 były bardziej narażone na wystąpienie tej choroby. Zdrowie psychiczne – mózg ludzki zbudowany jest z ponad 60% tłuszczów, w tym 25% to kwasy omega-3. Dopamina i serotonina- nazywane hormonami szczęścia, składają się z odmiany omega-3 (DHA). Brak odpowiednich ilości omega-3 w organizmie może powodować zaburzenia nastroju, stany depresyjne lub problemy z koncentracją. Olej lniany stosujemy do bezpośredniego spożycia w ilości 2-8 łyżek dziennie lub jako dodatek do surówek, sałatek lub innych potraw podawanych na zimno. Można go również stosować, wg diety dr Budwig, w połączeniu z białym chudym serem i odtłuszczonym jogurtem oraz dodatkami (wg przepisu dr Budwig na pastę serowo-olejową). Olej lniany nieoczyszczony stosujemy tylko na zimno! *więcej na temat działania kwasów nienasyconych na organizm można przeczytać na stronie: http://www.piel21w.umlub.pl/vol/r2014/no46/a05/ Składniki: 100% olej lniany tłoczony na zimno, nieoczyszczony. Sposób użycia i zastosowanie: W kuchni: do surówek, sałatek i innych potraw podawanych na zimno.W kosmetyce: stosować bezpośrednio na skórę i/lub włosy. Olej ten przechowuje się bezwzględnie w lodówce, zarówno przed, jak i po jego otwarciu, szczelnie zamknięty korkiem. Termin przydatności oleju oraz czasu na jego wykorzystanie to maksymalnie 3 miesiące.Produkt odpowiedni dla Wegan i Wegetarian. Tabela wartości odżywczych Wartość odżywcza w 100g produktu: Wartość energetyczna w 100g produktu: 900 kcal / 3 700 kJ Tłuszcz, w tym: 100 g – kwasy nasycone 5-12 g – kwasy jednonienasycone 16-24 g – kwasy wielonienasycone 60-74 g cholesterol 0 g Węglowodany 0 g Białko 0 g Sód 0 g Kraj producenta: Polska

Olvita

Zdrowa żywność

czosnek po niemiecku, trening umysłu dla seniorów, solida, marcin karbowski, fronda p, uzdrovisco tonik, funko pop luca, rukmini iyer przepisy, chleb orzechowy, spf6, najszczęśliwsze niemowlę w okolicy, miłość w cieniu wielkiej wojny, piornik unicorn

yyyyy